CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 20, 2011

White Water Rafting, Sg. Padas, Tenom, Sabah

Plan asal- Hiking Gunung Trusmadi 2D1N, disebabkan kerja kerja pemuliharaan dan penambah baikan jalan selama setahun, En. Jaie decide moh la kita pegi rafting.. Kami bertolak dari Apin Apin lebih kurang pukul 8.30 pagi kot...

Singgah bfast rumah K.ida.. masih raya lagi kan.. jadi, open house raya pada hari yang sama. Rumah k.ida @ Kampung Jawa Sumbiling, kira kira 40km dari Rumah mama @ Apin apin. Bfast of the day Meehoon goreng, Nasi impit & Rendang Ayam, Kopi O dan kuih2 raya. Pukul 10.40 pagi kitorang gerak ke Pekan Tenom sebab, janji jumpa dengan agent tu pukul 11.00pagi

Oo Em ji... makan lagi.. tapi kitorang x makan pun sebab dah kenyang kat umah K.Ida. Gambar ni kat Restaurant Asia Rasa, tuan kedai ni jiran K,Ida je... lepak2 dulu sementara menunggu tren pukul 12.00


inilah dia tren yang ditunggu. siap delay lagi tau. patutnya pukul 12, tapi tren ni sampai pukul 1 la pulak...

En. Zul tengah posing kat Tren Kayu ni. Semua kayu tau. pintu pun macam pinu bilik. hehehe.. itu di belakang ialah kami 3 beradik tengah posing.. ini lah keadaan sebenar di stesen keretapi Tenom.

Built at Tanjung Aru Worlshop on 1967. Time tu mama and bapa pun belum "tawen" lagi tau. hehehehe

Kami sempat posing dulu sebelum bertolak...

free sitting aaa... pilih mana2 tempat kamu suka.. Tambang dari Stesen Tenom ke Stesen Pangi (perjalanan lebih kurang 40minit) cuma 65sen saja ye kawan kawan.. Sebenarnya tambang tren ni termasuk dalam pakej rafting tu.. RM140/pax. Saja tanya King Kong (guide for the day), apa?? 65 sen.. tekejut badak kami kami semua..

Salah satu stesen Keretapi..

Empangan..Kebetulan time ni kemarau. jadi empangan adalah ditutup..

Sampai pun Pangi.. kami bergotong royong bawak equiptment. Saya x ingat lak sy angkat apa ari tu. tu dia Kepten dan co kepten

Keadaan sungai akibat empangan ditutup.. ingatkan kitorang kena rafting kat sungai kering ni.. frust gak... hahahaha... rupanya King Kong suda kasi kelentong sama kami..

Welcome to Pangi. Rumah persinggahan untuk set up kayak. Mat Saleh tu dengan kapelnya join kami..

tu diaaa abang guide a.k.a King Kong tengah pam kayak. disebabkan cameraman agent ni tengah cuti raya, jadi King Kong carikkan kami camera man dari Pangi ni lah..

erkk!! antara jeram yang kami tawan, chewah... best wooo... walaupun air x besar sangat, tapi tetap kecut perut juga woo.. Kalau air besar lagi lah kecut kot.. Menurut King Kong, kalau air tengah besar kena ada boat rescue dan guide kena lebih dari sorang... Alhamdulillah boat kami x tebalik... hehehe... Ending best gila.. Bila King Kong tanya Aten pandai berenang ke tak? dan Aten pun jawab pandaiiiii dengan konfiden burrrr... pelepukl.. Aten dah ada dalam sungai.. King Kong!!! yang paling x tahan tu, Aten siap mintak tolong dan kami yang ada dalam boat buat bodo... hahaha.. Saya?? cepat cepat duduk ditengah2 boat x mo kena tolak... Mat Saleh tu tarik kapel dia terjun Sungai, Anem yang tengah gelakkan Aten dan En. Jaie kena tolak ngan Si Zul.. Bard lak x tau siapa yang tolak.. Yang pasti, bila sy tengok semua orang dah masuk sungai, dengan bangganya saya terjun tanpa paksaann.. amik kauuuu, kenyang kot telan air... dalam rupanya sungai tu.. menyesal..

1, 2, 3, lompat!!! yeay...

Gambar kenangan di Sungai Padas depan Stesen Keretapi Rayoh

Nampak macam x besar kan Sungai ni.. Dalam tau.. Sila perhati gambar ni, kalau dalam keadaan biasa, air sungai ni mencecah batuan yang hitam tu.. lagi challenging la kot kalau nak berafting..

Akhirnya, mission complete.. New Experience for me, En. Jaie, Aten, Auntie Long, Uncle Bard and Uncle Zul

Dan di Stesen ini jugak kami menggigil2 kesejukan menunggu tren yang x kunjung tiba. 3 jam menunggu dalam keadaan basah kuyup, dan hujan pulak tu, disertai angin sejuk yang agak kencang. mau tak menggigil2 kami.. Lapar lagi tu... Nasib baik ada kedai runcit. sempat kami menjamu selera dengan Keropok Mee Mee RM5.. wakakakaka.. Hati pun x keruan mengenangkan mama dirumah. Mesti mama susah hati bila tiada khabar dari kami.. Ikut jadual asal, kami akan sampai rumah k.ida lebih kurang jam 5 petang..

Kami selamat tiba di rumah k.ida lebih kurang pukul 7.30 malam. dan kami di sambut dengan pelbagai makanan untuk jamuan raya malam tuh.. hahaha... Alhamdulillah kenyang.. Laksa ada, rojak mee ada, nasi impit ada, nasi ada, rendang ada, macam macam ada....

tiba di rumah Apin apin pukul 11.malam... uwaaa... ada kisah sakit hati keesokan harinya...

1 comment:

  1. besar ka pekan tenom? ada banyak kdai ka di sana?ada la salun di tenom?
    blom pernah smpi lagi di sana..

    ReplyDelete