CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 19, 2011

17 Okt 2001

Sudah 10 tahun Bapa tinggalkan kami semua. belum sempat kenal cucu cucu lelaki.. cucu yang paling kecik time tu "aizatul" a.k.a bapa panggil dia madu. sebabnya, Aiza suka madu..

Rasa macam baru semalam bapa mengadu sakit kaki sekembali dari tabasan (sawah), time tu kita anak beranak lepak2 sambil tengok burung masuk pukat. Eh betul ka pukat tu aa? macam pukat, tapi pukat burung.. sambil sembang kosong, dan biasanya topik hangat yang dibincangkan ialah isu politik terkini. dan hari tu ialah hari sabtu.

bye bye mami, bye bye dedi, sy balik dulu.. mau siapkan dinner.. dan saya balik rumah dulu jaraknya lebih kurang 1.5km.. x lama kemudian, mama dan bapa menyusul. Pelik.. dari pintu dapur bapa menjerit.. "Nong, ambik air basuh kaki, kasi siap air panas, bapa mau mandi". masa tu memang cuaca bukan macam sekarang.. pukul 5.30 petang pun sejukkkkk sudah tau...malam pun menjelma.. kesian.. bapa demam. kami adik beradik seperti biasa, bila ada masa terluang, 6 orang anak2 kecil ni akan tidur di celah celah ketiak mama dan bapa..

Sabtu - Gotong royong di masjid. Bapa pesan "masak jering tu, nanti bapa hantar pg masjid". masa tu bapa sudah muka jalan heret kaki.. sakit kaki katanya. kami pun mula mengerjakan jering2 dan bahan2 lain untuk di masak. Bapa pun sama gotong royong kopek kulit jering dan mangga untuk dibuat sambal. ermmm.... siap kopek jering, bapa x bole jalan dah... kesian.... memang susah betul bapa bangun.. sakit kaki yang amat sangat rasanya. Malamnya, kami sekeluarga meneman bapa ke Hospital Keningau. Atas ehsan Abang Hamzah jadi driver volunteer. masuk emergency, dan seingat saya, sy dah bersedia untuk bermalam dihospital untuk meneman bapa.. Doktor bagi "morfin" untuk kurangkan sikit sakit bapa dan kami semua boleh balik.. Kesian si kembar, besoknya nak PMR.

Ahad- Kami ke hospital lagi sebab bapa x tahan dan sakit yang amat. dan hari tu bapa admitted. malam tu mama and anim temankan bapa di hospital. Sy terpaksa balik menemani si kembar yang nak PMR esoknya. dalam pukul 11 malam, bapa call pulak.. "Nong, datanglah hospital", jadi pakcik pun hantarlah sy ke hospital, meninggalkan si kembar, Aten dan Koji di rumah.  malam tu, sepanjang malam sy berjaga melayan bapa. sekejap2 bapa minta ubat tahan sakit, ubat gastrik lah, ubat panadol lah. dan malam tu sy ingat lagi, sy minta panadol daripada nurse tapi nurse x bole bagi. alasannya "x boleh bagi ubat sesuka hati tanpa nasihat doktor". sambil sambil saya kena marah sebab kerap sanggat panggil misi. sy bekeras jugak minta panadol, kalau x bole bagi panadol, bagi lah ubat gastrik.
 dan malam tu jugak sy sempat sembang lama dengan bapa. masih terngiang lagi bapa cakap "Nong, kesian mama kamu tu tiada rehat, biarlah mama tidur", "Nong, cuba tanya orang sebelah, dia baca doa apa tu" dan yang pasti, sy x dengar langsung orang baca doa ke apa. dan masih segar di ingatan bila sekali tu bunyi macam kerusi di tarik bapa cakap macam ni " Nong, tu bunyi tandanya kejap lagi ada orang nak mati". dan yang paling x bole lupa bila bapa cakap "Nong, siapa yang kasi lada ni kain pelikat bapa, kenapa pdas ni" dan juga masih terngiang bapa minta "Nong, bapa teringin makan pulut panggang, kek gulung & buah anggur". dan hari tu memang pulut panggang tiada.. Frust!!! juga masih terngiang bapa menghitung detik.. setiap jam dia akan cakap "ooo lagi sekian sekian jam" masa tu sy memang tak faham yang sebenarnya bapa tengah menghitung detik dijemput izrail..

Penghujung cerita- masuk waktu Asar, kira kira 30 minit selepas K.ida, ayuni, ainur, a.im, Aiza, Anim balik rumah untuk mandi dan.. Bapa pergi untuk selama lamanya.. di depan Saya, Mama, Ustaz lokman, An, Koji, Aunti Kasimi dan Uncle Alip. Selepas mengucap 2 kalimah Syahadah, bapa pergi dengan tenang.. macam x percaya yang hari tu adalah hari hari terakhir kami dengan bapa..

No comments:

Post a Comment