CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, June 20, 2011

Saat paling dibenci

Bila terpaksa berpisah dengan mama setelah sebulan mengulit kami anak beranak di tanah semenanjung. Semalam mama balik kampung, flight pukul 9.30 pagi.. Konon x mau sedih sedih. Siap warning Aten dan Nenek, jangan lah nangis2, nda lama lagi kami balik kampung kan.. Kebetulan pulak Aman ada lawatan sekolah. (Aman ke Pusat Sains Negara, Planetrium & Masjid Negara). Sampai rumah, tiba tiba rasa sunyi yang amat. Terbayang bayang mama ada dalam rumah, tengok tv, terbayang bayang mama duduk di dapur minum oat + nestum, terbayang bayang mama makan roti, terbayang bayang mama masak, terbayang bayang mama paksa kami laki bini makan semuanya lah…..

Sedih tau, sepanjang hari saya bad mood. Langsung x mood, makan pun macam telan pasir.. sementara tunggu rombongan Aman balik,jam menunjukkan pukul 10 pagi kami anak beranak bantai tidur.. pukul 2 petang baru bangun. Skip lunch… malas mikirin pasal makan.. call cikgu Aman, diorang baru tolak dari masjid Negara.. Pukul 3.30 baru kitorang gerak amik Aman..

Malam sebelum tidur, kemas kemas apa yang patut, termenung dalam bilik mama.. sambil cium2 telekung yang mama kemas cantik2… rindunya sama mama.. rasa macam mau terbang balik kampung hari ni juga.. gosok baju keje sambil nangis2 tau.. x payah sembur air, guna air mata pun cukup…. Oh mama… rindunya hati ini… saat saat macam nil ah yang paling saya benci.. sakit kan merindu…

Adik pun kena tempias jugak.. malam tadi dia demam...eh.. x sabar tunggu 27.07.2011… x sabar menunggu mama datang sini lagii… hehehehehe

Tuesday, June 14, 2011

Ya Allah, permudahkanlah urusan kami di dunia ini


Alangkah indahnya dunia, bila semua yang kita nak ada depan mata kan.. dan alangkah subjektifnya harta benda dalam dunia ni. saya suka van ini tapi saya x mampu memilikinya. saya harap seseorang dapat merealisasikan impian seseorang yang kami sayangi dan telah pergi meninggalkan kami 10 tahun yang lepas.. i miss him very much. al fatihah untuk arwah Bapa yang tesayang...

Everything is OK

Jangan risau sangat!! Hari ni pukul 8.15pagi lebih kurang, terasa sedikit gegaran di ofis, saya ok je, tapi kali kedua lebih kurang 11.15 begegar lagi.. rasa cam nak muntah pun ada.. maybe, saya ni telampau panic kot.. orang lain ok je.. tabah lah wahai hati. Maintanance dah kata ok so, kurang skit la kepanikan saya..

Tuesday, June 7, 2011

Sometimes, God breaks our spirit to save our soul. Sometimes, He breaks our heart to make us whole. Sometimes, He sends us pain so we can be stronger. Sometimes, He sends us failure so we can be humble. Sometimes, He sends us illness so we can take better care of ourselves. Sometimes, He takes "EVERYTHING" away from us so we can learn the value of "EVERYTHING" we have."

Monday, June 6, 2011

San Goku vs Aman

Aman: Hello… Assalamualaikum…

Me: Walaikumsalam. Aman buat apa tu?

Aman: Aman tengah buat keje sekolah yang senang senang je ummi, yang susah nanti Ummi tolongkan Aman ok!

Me: Ok, nanti ummi tolong Aman. Tak tengok tv ke?

Aman: Aman dah tengok Dragon Ball tadi.. San Goku tu cucuk bontok penjahat yang macam arnab tu. Padan muka dia.. jahat sangat..

Me: Ye ke, mana bole cucuk cucuk kan Aman. Bagus kalau ada pistol, tembak je lah x payah cucuk..

Aman: Ummi, San Goku ada kayu sakti la.. kayu sakti lagi bagus. Cakap kayu sakti memanjang, trus jadi panjang.. kalau pistol ada peluru je, x hebat pun…

Wakakakaka.. rosak budak2 ni angkara san Goku.. Dulu bukan setakat budak budak je yang tengok… Atok Joe pun layan Goku tau.. Kalau dulu setiap Sabtu macam panas ponggong tau pagi2.. x bole lepak lama lama di tamu.. semuanya sebab "SAN GOKU"

~Bagi can Aman layan San Goku sementara cuti sekolah ni"

Friday, June 3, 2011

SMS Cikgu Aida


"Salam. Akak maaf ganggu. Nak bagitau Idlan dapat markah keseluruhan 878/900. Dapat no. 6 tahniah. Yang dapat nombor 1 jumlah markah 889. Beza no 1-6 dekat dekat je markahnye. Nanti kim salam kat dia. Heheheehe"
Antara kandungan SMS cikgu Aida hari ni.. hurmmm… no. 6 je Aman…. Tak pelah kan. Yang penting skali tak de lah corot sangat.. Apa pun, ummi dan ayah sangat bangga dengan pencapaiann Aman. Sebenarnya, ummi pun tak mengharap apa2 yang luar biasa pun ngan exam Aman kali ni. Yang penting Aman happy dan semangat nak ke sekolah, belajar bergaul, belajar bertanya, belajar benda benda baru cukup memadai.
19 Jun, 2011 @ Ahad~ ngam ngam nenek dan Aten balik Sabah, Aman ada lawatan sambil belajar ke Pusat Sains Negara. Yuran sebanyak RM30/ pax termasuk pengangkutan, makan dan minum serta yuran masuk. Insyallah kalau tiada aral, Aman dan kawan kawan akan menyelami dunia dinasour. Walaupun dah pernah pegi dan Aman takut yang amat, tapi dia tetap nak pegi jugak..

~98% cukup bagus untuk Aman... well done Aman!!

Wednesday, June 1, 2011

Lelah Lagi


Semalam tengah layan Nora Eleena, Aman mengadu "ummi, Aman sakit dada. Betul ni tak tipu. Nenek… Aman dah 2 kali sakit macam ni, yang dulu kat Pangkor, sekarang sakit lagi" apa pun sy habiskan dulu layan Nora Eleena sementara En. Jai mandi, dah siap semua sy lak besiap2. Dalam hati ni sempat lagi berbisik "ala… tak bolelah tengok Asmara final episode hari ni". heheheheh~ Bengong punya ummi kan…Ngam2 pukul 8.45 Sy, Aman dan En. Jai gerak ke hospital. Nasib baik mama dan Aten ada, boleh lah tengokkan Adik….
Waahh… agak ramai pesakit yang tunggu giliran jumpa doctor, dan seperti biasa kat lobi tu tertulis "2 orang doctor yang bertugas, harap sabar menunggu" lebih kurang lah ayat dia macam tu.. tapi yang pasti, lebih kot 2 orang doctor semalam.. hehehe.. biasalah tu kot, ayat penyedap hati pelanggan..Nombor giliran 2069, time tu dah 2043. Lebih kurang sejam jugaklah kami menunggu. Sempat merayau kat wad bersalin, kot kot terjumpa Aaizah, dengar citer dah masuk wad.. Rupanya belum sampai masa nak bsalin lagi ye Aaiza.. dok kat umah lagi.. hehehehe..
Semalam jumpa doctor apa eh? Lupa lak nama apa, doctor dah cek paru paru Aman (mcm ngeri lah pulak) suspen!! "banyak kahak ni, kena amik gas, nurse bagi ventolin ye" selesai amik gas, jumpa doctor tu balik.. Still ada bunyi lagi.. Sy saja tanya Aman depan doctor, Aman sakit dada lagi x? laju je dia jawab sakit lagi…. "kalau sakit lagi kena repeat neb. Bagi dia rehat lebih kurang 10 minit, then repeat gas dan jumpa saya balik" so, 2 kali lah Aman jadi transformer.. Aman cakap macam robot yang dah nak mati, keluar asap dari mulut.. hahahahaha… Bila doctor cek, Alhamdulillah semakin baik tapi kena bagi neb lagi hari ni.. Dia bagi 3 jenis ubat "ubat batuk lelah /ventolin, Ubat alahan kaler merah~tak ingat nama apa~yang ni bagi 3 hari je, dan ubat serbuk cairkan kahak" Tepat pukul 11.50malam baru selesai. Singgah kedai makan En. Jai kelaparan. Pukul 12.15 sampai umah… Cerita kat rumah pun sedih gak.. ikhwan menangis sungguh sungguh kena tinggal.. mama sedih sgt bila tengok Ikhwan kejap kejap mengintai luar tunggu kami balik.
Alhamdulillah, Aman sudah ok hari ni.. sakit sikit je, yang sakit banyak sudah hilang….