CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 31, 2011

Patutlah Adik takut….


Setelah 3 hari berlalu, semalam baru saya berkesempatan jumpa budak yang buat adik fobia. Keluar dari kereta, OMG!! Patutlah adik takut. Sejujurnya sy x dapat imagine budak tu besar mana.. Dan semestinya sy tekejut dengan apa yang saya nampak depan mata.. Timbul perasaan kasihan dan sayang kat dia..
Biar saya namakan dia Baby Bom, Baby bom sangat montel (boleh dikatakan obes) dan dia sangat peramah.. kalau ikut cikgu, umur dia dalam 3 tahun. Balik rumah malam tu, memang saya teringat2 kat Baby bom.. siap mimpi lagi tuh… hurmmm… Kesian… Saya letakkan diri saya dalam ibu bapa baby bom.. Saya pasti dan yakin, ibu bapa baby Bom pun x minta Baby bom tu besar macam tu. Dan saya juga yakin, ibu bapa baby bom mesti akan buat yang terbaik untuk anak2nya. Sedih pula membayangkan kalau terpaksa menDietkan anak yang punya extra selera makan.
Doa saya, semoga Baby Bom sentiasa di bawah lindungan Nya. Dan semoga Ibu bapa Baby Bom dapat mencari jalan untuk selesaikan masalah baby Bom..

Tuesday, March 29, 2011

Apa lagi ni Dek?


Semalam saya balik lambat skit.. biasalah masalah masalah kecil yang x dapat diselesaikan kan.. Saya sms cikgu Ul bagitau yang hari ni en. Jai akan amik budak budak d neseri dalam pukul 7.. then Cikgu Ul reply, budak budak ok je kak. Tapi adik ari ni adik takut dengan budak baru.. budak tu gemuk. Adik asyik bekepit ngan cikgu aje.. Oh, saya bayangkan budak "gemuk" mesti adik ngeri tengok budak tu besar sangat.. Dan pagi ni saya hantar abang dan adik neseri, adik menangis. Selalu ok jakkk…. Cikgu Ila cakap ohh, adik takut lagi kot ni.. dia fbia budak gemuk tu… dalam hati ni tertanya tanya juga. Gemuk sangat kah sampai fobia macam ni skali…. Semalam tanya en. Jai, dia cakap gemuk naaa… memang besar. amik bebudak ni semalam pun budak tu tgah mamam lagi… tia sabar balik petang ni. mau skodeng budak tu… pagi tadi sempat gak cikgu Ima tunjuk, ni haaa kak gambar budak ni.. Ya Ampun…. Memang supaa doopaa laaaa... Kussss smangatttt….

Monday, March 28, 2011

Salam Takziah buat Elin

Minggu lepas dapat berita yang cousin en. Jai dah selamat bersalinkan anak kembar sepasang.. Best kan.. sangat gembira bagi pihak Elin… Tekejut jugak sebabnya rasanya usia kandungan baru 26 minggu… memang betul jangkaan, Elin bersalin x cukup bulan. Khabar dari Makcik En. Jai, Baby Cuma seberat 800 gram dan Makcik sendiri belum dapat jumpa cucu kembarnya. tup tup, 2 hari lepas tu dengar khabar sedih.. inallillah hi wa inna lillahi rojiiun..Anak Elin yang lelaki sudah meninggal dunia… Allah lebih menyayanginya.. Dia menunggu ibunya di syurga.. Harap Elin tabah menempuh ujian daripadaNya.. Al Fatihah untuk arwah…

Begini Kesudahannya..


Selamat tinggal semua kenangan indah bersamamu,
Selamat tinggal segala lembut bicaramu
Selamat tinggal kasih sayangku
Selamat tinggal suka dukaku bersamamu
Selamat tinggal bahu tempat ku berpaut tika susah
Selamat tinggal senyumanmu tika gembira
Selamat tinggal telingmu tempat ku meluah
Selamat tinggal tangan yang menghulur tika susahku
Biarku teruskan hidup tanpamu………
Lalalalalalalal lalalalalal lalalalalal lalalalalala
Sepi itu kadangkala indah walau amat menyakitkan…

Thursday, March 24, 2011

Saya sayang Mama saya!!


Pernah dulu saya terima email ini.. berderai air mata bila baca…. Rindunya pada dia…

 
Bila dahaga, yang susukan aku....mak                            
Bila lapar, yang suapkan aku....
mak                              
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .
mak                    
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....
Mak                      
Bila bangun tidur, aku cari....
mak                              
Bila nangis, orang pertama yang datang ....
mak                        
Bila nak bermanja, aku dekati....
mak                            
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....
mak                          
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....
mak                        
Bila nakal, yang memarahi aku....
mak                            
Bila merajuk, yang memujukku cuma....
mak                          
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....
mak                  
Bila takut, yang tenangkan aku....
mak                            
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....
mak                          
Aku selalu teringatkan ....
mak                                
Bila sedih, aku mesti talipon....
mak                            
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....
mak                      
Bila bengang.. aku suka luah pada..
mak                            
Bila takut, aku selalu panggil...
"mmaaakkkk! "                        
Bila sakit, orang paling risau adalah....
mak                        
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....
mak                        
Bila buat hal, yang marah aku dulu....
mak                          
Bila ada masalah, yang paling risau....
mak                          
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni..
mak                      
Yang selalu masak makanan kegemaranku....
mak                        
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk......
mak            
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....
mak                  
Yang selalu berleter kat aku...
mak                              
Yang selalu puji aku....
mak                                  
Yang selalu nasihat aku....
mak                                
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....
mak    

               
Aku ada pasangan hidup sendiri....
     

                         
Bila seronok, aku cari....pasanganku                            
Bila sedih, aku cari....
mak

                                   
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku                        
Bila gagal, aku ceritakan pada....
mak    

                         
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku                          
Bila berduka, aku peluk erat....
emakku  

                         
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku                          
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
mak  

                       
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
(tapi ini ai tak sambut lah)            
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
(insyallah mak, anakmu ini sentiasa ingatkan maknya setiap saat, minit, jam, hari, bulan dan tahun)

             
Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku (Mak… sayang mama sangat2)
                                 
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku  
Entah bila... aku nak talipon
mak

                             
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku                        
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk
emak      

                 
Renungkan:  

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?      
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
             
Berderai air mata jika kita mendengarnya........  

                   
Tapi kalau mak sudah tiada.....
......

MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....      
     
 
 
 
Berapa ramai yang sanggup
menyuapkan ibunya....


berapa ramai yang sanggup
mencuci muntah ibunya.....


berapa ramai yang sanggup
mengantikan lampin ibunya......


berapa ramai yang sanggup
membersihkan najis ibunya.......


berapa ramai yang sanggup
membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
 
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali  berapa ramai yang
sembahyang JENAZAH ibunya......



seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00


Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

  1. Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
    2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
    3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
    4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
    5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
    Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku – PERCUMA


     
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,


"Saya Sayangkan Ibu".
Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Wednesday, March 16, 2011

Macam bagus

I hate u! macam bagus kan!

Monday, March 14, 2011

mama, papa dan bapak..

Ikhwan suka sangat panggil papa, bapak, ayah dan mama... baru minggu lepas dia start panggil mama.. 10.03.2011 sayup sayup saja saya dengar dia memanggil2 mama... kecik ati tau, umur 7/8 bulan dia dah panggil ayah.. umur 1 tahun panggil mama... bila agaknya dia nak panggil ummi?

Tapi kan, agak kelakar bila dia sebut bapak. tu belum lagi kalau dia menyanyi sambil main gitar.. belum ada kesempatan lagi amik video dia nyanyi.. hahahaha... anak bapak betol Ikhwan ni.. Cengeng, manja, busyuk

Friday, March 4, 2011

Kotak pun boleh jadi bahan gaduh

Tengoklah cucu cucu mama nih.. Suka betul begaduh sesama diorang.. Kotak pun bole jadi bahan.

Brooommmmm.....

nda mau lepas juga

adik punya turn..

abang datang balik

hahaha... inilah kerja diorang mak

Aman sibuk betul mau tau apa benda dalam kotak ni

tingu tu..... sampai anti long sampai pun masih lagi berebut kotak

Nenek, Aman sudah beli kasut sekolah baru!

Entry ni khas untuk nenek Aman. Aman sudah beli kasut sekolah baru. Nenek bagi duit untuk beli kasut sekolah kan.. Maaflah terpaksa beli kasut macam ni. Ummi cakap kasut sekolah putih tu x saiz untuk Aman.. hehehehe... Nah, ni gambar kasut sekolah Aman.. Aman yang snap sendiri..



Cantik kan nenek. Terima kasih nenek. Aman sayang nenek sangat sangat... Muaaaahhhhhh