CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 30, 2010

Kasih Seorang IBU





Mama oh mama..











Ibu, Ibu… engkau lah ratu hati ku,

Bila ku berduka


Engkau hiburkan selalu..

Apa panggilan untuk "Wanita" yang mengandungkan, melahirkan, menyusukan dan membesarkan kita? Ibu, Ummi, Mak, Mama, Mommy semuanya untuk satu tujuan yang sama. Iaitu, memanggil beliau dengan panggilan yang disukai dan juga panggilan yang menunjjukkan rasa hormat setiap anak kepada ibu masing-masing. Macam aku dan adik beradik, lebih selesa dengan panggilan "Mak dan Mama". Cuba kita ambik sedikit masa untuk mengenangkan kembali detk ketika mak sedang bersabung nyawa masa melahirkan kita ke dunia? Tidak terbayar oleh wang ringgit yang ada kat dunia kan... Tetiba aku tersedar, selama ni apa yang aku dah bagi kat Mak yang membahagiakan dia? Sedih!!!!!! Anak anak tak berhak untuk kecikkan hati mama. Uwaaa…. Kalau lah satu hari nanti mama terbaca belog ni secara x sengaja, ketahuilah bahawa anakmu ini sangat banyak buat dosa dan dengan rendah hati meminta ampun dan maaf atas segala keterlanjuran kata, tertinggi suara, terkecikkan hati mama… Minta ampun banyak banyak mak..


ni cerita mama masa raya hari tu " mama dulu mau mengandungkan kau ina, mama kena berubat sampai ke Pulau Pinang tau.. Banyak tempat mama berubat, last skali berubat dengan Pakcik Rajang (Terima kasih Pakcik, walaupun x pernah contact lagi selepas tu). Mama dan bapa kena tidur asing selama 40 hari dan ada pantang lain juga termasuk pantang makan. Masa tu mama menetap di Labuan, 2 minggu sebelum due, doctor Labuan suruh mama balik ke Keningau. Masa mengandungkan kau ni ina, mama kena darah tinggi dan terpaksa makan ubat darah tinggi padahal time tu mama baru saja berumur 28 tahun. Mama bersalin memang senang sangat2, lepas keluar tanda (of kos la darah) terus je kau keluar. Doc pun belum ready lagi.. (see… betapa gelojohbya aku melihat duniawi yang penuh pancaroba ini)
bila mama bercerita macam tu kan, sedihnya hati ini.. sayu je rasa.. terasa kerdilnya diri ini.. bila tengok tangan mama terdetik d hati kecilku, tangan ini la yang menghayun buai untuk anak anak tidur dengan lena, masak, mengasuh sampailah kita melangkah kaki ke alam dewasa..


meminjam kata2 Datuk Dr. Fadhilah Kamsah "Jika diberi kesempatan kita menggendong ibu kita di belakang bahu dan mengelilingi Kaabah sebanyak 7 kali sekalipun, belum tentu daoat membalas harga setitik susu ibu kita. Betapa hebatnya cinta dan kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya, tapi masih ramai yang lupa kebaikan dan keikhlasan ibu, ada juga yang membuang ibu sendiri. Anak derhaka memang x layak masuk syurga!!

Aku pernah dengar Hadis ni "Daripada Muawiyah bin Haidatal Qusyairi katanya aku bertanya Rasulullah SAW, siapakan orang yang paling patut aku berbuat baik? Maka jawab Rasulullah SAW Ibumu, Kemudian aku bertanya lagi siapa? Rasulullah SAW menjawab: ibumu, kemudian aku bertanya lagi siap yang paling berhak untuk aku berbuat baik, Rasulullah menjawab Ibumu. Aku bertanya lagi siapa? Rasulullah menjawab bapamu kemudian orang yang paling hampir denganmu dan seterusnya. Betapa mulianya Ibu di sisi Allah!!


Sedih.


Wahai adik adiku yang disayangi, fikir fikirkan la, mama satu satunya mama kita. Jangan sesekali melukakan hati mama. Jangan menyesal kemudian hari.. Setitik airmata mama, bole buat kita merana seumur hidupp. Restu mama itu penting..



Untuk mama tersayang, Saya sayang mama dunia akhirat…….

.
.

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri


Salam.. Hari ni last day kerja sebelum bercuti panjang.. horrayy.. Besok bermusafir. Seronoknya dapat jumpa mama tersayang dan juga dapat berkumpul adik beradik. Sebelum apa2, saya nak minta maaf banyak2 sekiranya ada yang terasa hati, makan hati, termengumpat, terkutuk dan semua yang ter ter ter… Mudah mudahan kita berjumpa lagi di Raya tahun depan.. tetiba teringat masa majlis berbuka puasa bersama anak yatim hari tu.. Tv3 bagi peluang bagi ucapan kat tv sempena raya. Wakakaka.. nak wish sensorang malu, jawabnya wish la reramai. Farid jadi ketua.. Saya inteprem jew.. dalam hati cakap macam ni " Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada emak, kakak dan adik2 yang jauh d Sabah serta seluruh umat Islam d Malaysia".. heh! Nak suruh AI yang cakap macam ni depan kamera?? Hampeh!! Pemalu dia tu, tak bole harap. Cakap dengan Aman bole la.
Ok korang, Selamat Hari Raya, maaf Zahir dan batin dan yang paling penting, Pandu Cermat jiwa Selamat.. pada yang memandu, jangan lupa lalu tol yang ada goodies bag. Untung untung dapat duhit raye…

Tuesday, September 7, 2010

Memang Kurang ajar!

Panas hati betol dengan CIKGU SU TASKA MAJU IQ.. Macam lahanat, macam Syial Padan muka kena berenti.. memang patut kena berenti pun… dah la bodo, bangang, gile pun ada… Sakit hati gile… Memang malang nasib budak yang dok bawah jagaan Cikgu Su yang muka pun tak semenggah tu.. Bukan nak menghina ciptaan tuhan tapi memang patut kena carut orang macam tu. Eeeeeiii gerammm…

Pagi2 buta call orang tanpa sebab tanya mu sape? Kau yang call aku, pas tu tanya, aku sape? Lepas tu miss cal lebih 10 kali. Ko apehal? Nak kena lempang ke.. atau nak rasa makan kaki aku. b@b! btol. Ini bukan pertama kali ok? ni dah masuk 3 kali kau tu call, mengamuk tanpa sebab.. padan muka kena bodoh ngan aku… Kau mengamuk tanpa sebab apehal.. Tetiba mengamik, "mu tau dok aku penat jaga anak mu yang kuat nangis, aku sorang yang jaga tak dak orang yang tolong" ada aku kisah? Kau dengan bos kau memang sama je.

Aku tak kira… dunia akhirat aku tak maafkan kau! Duit tu pun aku tak halal dunia akhirat.. dunia ni bulat hari ni kau buat aku, besok kau dah ada anak. Kau terima la pulak nasib kau..

Aku x paham ape hal lak kau mengamuk ngan aku? Tak tahan jaga jaga anak aku. Dah lama jaga anak aku.. Excuse me!! Anak aku dok separuh mati dengan kau 3 hari je hokey… 3 Hari Sahaja..

Monday, September 6, 2010

Dodollemang@kalumpang.com

4 Sept 2010 @ Kalumpang


Meh lupakan pasal kepeningan itu.. aku cak citer la pasal projek berbuka puasa bersama Keturunan Enchek Buyong. (Arwah atok cik Abang) Idea ini sebenarnya datang dari salah satu gambar rumah pusaka yang cik Abang letak dalam FB dan semestinya dia menTagged semua sepupu sepapat yang ada FB. Memula tu macam tak yakin je projek ni. Bole ke tak jalan.. Yelah, plan semua dalam FB je..

Alhamdulillah, 1st time buat dan nampak gaya macam OKlah.. Agak memberangsangkan. Kemungkinan besar tahun depan ada kesinambungan program seperti ini.. Minta mahap ye, aku ni muka tak makan kamera.. kamera x suka muka aku, kesian... aku ni ala ala bole mencacatkan gambar la. Ini lah dia sedikit sebanyak gambar yang sempat di "Curi" dari FB seseorang..


apekehal.. tengah hari buto korek lubang?? Aman penyokong and pemberi semangat pada ayah dia... panas terik + berposa tak ke macam nak pitam..
(korek lubang untuk letak tungku)

Aktiviti selepas berbuka.. aku? kat atas tengah susukan Ikhwan, sambil baring2 dan tertido sampai pagi.. wakakakaka...kesian Cik Abang x tido sampai pagi kacau dodol..

aktiviti sampingan membakar lemang.. kalau ikut plan FB, berbuka posa makan lemang, tapi yang jadinya, bersahur dengan lomang. yang tuang santan dalam lemang tu Ejik, orang kuat program ni.. mudo laie tapi bab lomang pergh!! dia memang terrer. yang botak lagi satu tu BangBoy..

golongan ini yang paling seronok time ni.. mengadap makanan bebuka.. diorang yang lebih.. hahahaah.. pas tu main kat luar sampai pukul doblas tengah malam

gambar dlm kamera bangdik (cik Abang) blom upload lagik. nanti ada masa bangdik upload, aku post ye adik2.
banyak lagi aktiviti sampingan ni sebenarnya.. gambar je yang tak de.. siap sambut bday dan meeting untuk hari raya merangkap hari keluarga pada 25.09.2010.. sekian wassalammm...





Pening lah wei!!

Hari ni aku pening.. Pening pasal event last minute yang memang memeningkan. Rasa macam nak loya loya tekak pun ada ni. Sesungguhnya aku berpuasa hari ini.. Partner mengutuk lak dah coti.. mana nak hambur api kepeningan ni.. Lagi buat tak tau lagi pening jadinya. "Org" tu ye la happy.. mentanglah dia mengarah je kan. Senang je. Kita jadi host je,. Apa yang susahnya. U duduk je dalam event tu. Apa yang susah sangat. " kepala hotak hang" U memanglah senang.. u pegi makan angin sampai kembung pas tu kuli u yang kecut perut ngan Bapak Menteri. Apa punya ketua la jenis macam ni.. Selfish.. aku nak buat bodo je la hari ni.. Bole x?

Thursday, September 2, 2010

Yang Sebenarnya

Ommi kompius betul lah suasana raya tahun ni. Serba salah, serba tak kena, semua ada dalam kepala otak ommi ni. Binggung suda.. Nak happy ke nak sedih? Emm.. bole tak kalau buat tak tau je.. anggap saja tiada apa yang berlaku. Anggap saja apa yang dah berlaku tu Cuma omongan Kosong a.k.a mimpi ngeri. First time tau ommi nak raya tadak feel.. sedih la… andai dapat di ulangi saat2 "itu" alangkah indahnya raya tahun ni kalau "itu" tak berlaku…….. Aku benci KAU!! Perampas, selfish, hipokrit.