CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, April 29, 2009

Raya 2008

nyum nyum nyum.. Favourite Aman coco cunch...

Gambar rumah kak Ida, Kampung Jawa Sumbiling Tenom

Gambar Rumah Ustaz Lukman


Aman with Ummi... Commeiiinyaaa ummi aman.. hahahaha


Gambar kenangan di pagi raya.. Fesyen terbaru Koji... baju hijau, seluar merah..yang penting machoooo




Friday, April 24, 2009

Langkawi September 2007

antara gambar kenangan waktu pertama kali menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi...






Thursday, April 16, 2009

Ammar yang manja

Tarikh: 15.04.09
Tempat: A15-11

Hari ni Ammar duk umah with umi.. Macam macam keletah Ammar skg ni. Hampir setiap minit Ammar akan jadi pelakon (watak baby). Lucu juga Ammar ni ni. Maybe Ammar lupa yang dia ni pernah jadi baby or belum puas jadi baby. tu yang sekejap2 merangkak macam baby.. lepas tu siap mimik muka yang memang macam baby. guest dia bayangkan baby macam tu.. hahahaha.... satu hari nanti kalau berkesempatan, nak suruh ayah Ammar amik gambar muka baby Ammar. hahahaha... Seperkara lagi, sepanjang MC semalam lebih dari 10 kali Ammar belek album gambar Ammar masa baby... "jom kita tengok gambar aman masa baby2 omi"

Sekarang ni Ammar mula mengenal huruf2 jawi dan juga rumi. Laptop pemberian Nenek tersayang banyak membantu Ammar mengenal huruf2 tu. Best jug kalau hantar Ammar sekolah ni. Kalau sekolah lagilah cepat Ammar pandai baca.. Bila fikir2 balik, nanti Ammar boring pula kalau lama sangat sekolah.. so, sabar2 sajalah dulu. Tunggu lah umur masuk 5 tahun ke.. boleh lah hantar Sekolah..

Untuk pengetahuan, Ammar ni minat betul dengan kereta. Mana2 tempat pun dia akan jadi over exited bila nampak kereta or motor yang hebat... pinjam bahasa Ammar lah ni... wah Ayah, Lancer lah yah, Ayah, Motor hebat lah ayah.. fulammak.... evo lah aya... antara statement yang biasa keluar dari mulut Ammar bila outing n jumpa kereta or Motor kegemaran...

setakat itu lah update Ammar untuk hari ni...

Doktor HUKM yang tak profesional

Tarikh : 15.04.2009
Tempat: HUKM

Ntah kenapa hari ni Ummi Ammar sakit perut yang amat.. meleleh2 air mata wanita ini. Kesian Ammar, dia pun turut serta dalam aktiviti menumpahkan air mata.. pandai dia pujuk umi.. umi, dah lah tu... sikit je lah... ayah mandi tu.. siap panggil2 ayah lagi. Bila ayah selesai mandi, Ammar panggil, ayah.... umi ni sakit perut...
time tu pukul 6 pagi.. memang sakit yang amat. Umi ni pregnent 13 weeks. tidak dapat dipastikan sakit itu disebabkan apa. Mula lah Umi fikir yang bukan2.. takut jadi apa2 kat baby. sebab tu lah yang ajak ayah ammar ke HUKM.
Nak dijadikan cerita, sedihnya.... Dengan menahan kesakitan, doc pula langsung tiada rasa hormat or kesian dekat patient. dengan lancangnya dan angkuhnya, awak buang masa saya je. saya ada banyak lagi patient inlabour kat luar yang menunggu. Sini emergency dik ooii.... lain kali kalau sakit sikit2 macam ni tak payah datang sini. pegi cari klinik swasta. kenapa awak tak pegi Pusrawi je. awak bukannya nak buat check up kat sini pun lepas ni. Umi tengok doc tu macam dah kecik je.. mulut memang bisa. sekali umi sound, doktor kalau saya tak sakit, saya tak datang hospital ni. sakit awal pagi mana ada klinik swasta bukak. dulu saya ada history keluar darah tak pegi hospital. tau2 doktor pusrawi check, heart beep baby dah week. saya tak nak kejadian yang sama berulang.
terus diam doc tu. dia ingat dia bagus sangat lah tu.. blajar dulu pun guna duit cukai rakyat.. ada hati nak menyombong. sedar sikit awak tu doktor je... bukan nya PM ke yang sibuk sangat. sakit hati sangat umi check up kat Pusrawi kenapa..
ingat skit Doktor Wan Masliza, dunia ni kecik je.. doktor pun ada masa akan susah jugak.. saya doakan DOKTOR WAN MASLIZA akan ditimpa mushibah yang lagi teruk.. aminn....doa orang yang teraniaya biasanya akan termakbul..

Tuesday, April 14, 2009

Jejak Tanah

Tang ni paling best.. makan time.. nilah makanan untuk adik Ammar
3 hari lepas ni barulah Ammar boleh jalan2 kat tanah.. horreyy

Sesudah selesai, manja time. mengadu kat atok lak

Finally.... Selesai sudah, kemain lagi sedih Ammar


3rd step



2nd step, kat ayah pulak




First step

Ayah Ammar ni Rawa, kiranya sebangsa dengan Ustaz Aqil Hayy tu lah. Rawa ni ada satu adat di mana, anak yang belum cecah umur setahun dilarang sama sekali untuk jejak or terkena tanah, bunga dan yang sewaktu dengannya. Umi pun tidak lah tahu sangat dengan adat ni. cuma setakat yang umi tahu, Ammar tidak boleh dijejakkan ke tanah sebelum upacara ini diadakan.
Jejak tanah ini dibuat di kediaman Makcik (apa aaa nama dia) kat Ampang Campuran. Kalau nak buat upacara ini, kenalah inform awal untuk mengelak daripada kepadatan jadual makcik ni. Lepas tu kena bayar lebih kurang RM100.00. baju kuning tu Aten Ammar yang buatkan... thanks Aten..Menurut kata Ayah Ammar, zaman dulu upacara ini disambut dengan meriah. bak kata orang, sambutan semeriah majlis nikah. hehehehe... tapi ni pun dah kira meriah ni. Jangan tak tau, siap ada gong tau..
Selepas selesai semua step2 di atas, Ammar kena lah berpantang lagi 3 hari baru boleh bebas berjalan kesana kemari. Bestnyaaa.... time ni lah rasa macam x sabar2 tengok Ammar berlari... lepas habis pantang terus bawak Ammar jogging kat Dataran... hehehehe Malam2 lak tu..


Monday, April 13, 2009

Baby Ammar

Gambar ni diambil ketika Kawan2 daripada SKMM datang Visit Ammar. Ingat lagi masa tu Kak Ainon, Kak Zarina dan Kak Gee datang bawak hadiah.. tak boleh bayang masa tu tengah kelam kabut dengan tak mandi lagi, makanan or minuman pun langsung habis licin.. kesian diorang datang tak dapat hidang apa2... haaa... sebelum terlupa time ni diorang bawak hadiah rocking chair untuk Ammar Idlan... ada lagi dalam simpanan... nanti adik Ammar boleh lah guna..insyallah...

1st birthday adik Ammar Hafizi..


ni sebenarnya Ammar lain.. Ammar Hafizi, anak kepada kawan ayah Ammar Idlan.. Yang tinggi n macho tu lah sebenarnya Ammar Idlan..

1st Day Blog..

Hari ni first day nak berjinak2 dengan blog. Insyallah lepas ni boleh lah update blog hari hari..
untuk tatapan anda semua...