CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 30, 2009

Ikhwan 1st time tiarap. Maah punya kerja la ni


Aman n adik

lagi2 aman n adik
nda sempat pula mau upload gambar banyak2.. nanti lah kalau ada masa yaa.. gambar2 adik ni, umur lebih kurang 2 bulan.



Abg Sayang Adik

1.55PM@Office

Salam... ni lah dia adik aman yang paling aman sayang. Aman bergelar abang mematangkan dia. walaupun baru 3 tahun, nampak aman pandai berdikari, tanggungjawab pada adik tu ada la..
gambar ni membuktikan segala2nya. hehehehe..
ummi sayang aman n adik. Aman n adik segala2 bagi umi.. bak kata aman, abang x suka la tengok adik sakit.. hehehehe..


Adik skg ni pantang di aggah. mesti tegelak.. kadang2 rasa nak cubit pun ada gak pipi dia tu.. macam kuih pau..

Friday, September 25, 2009

~HoneyMoon PD @ raya ke-3~

Corus Paradise, Port Dickson
22 Sept 2009
Kitorang memang plan nak jalan jalan cari makan kat PD or Kuantan pada raya tahun ni.
Tapi belum confirm lagi lah... Alhamdulilalh, semua plan berjalan lancar.. raya ke 3 selepas kemas2 rumah Nanny, balik umah dulu hantar "Botak & the Geng Sempit" kemas2 baju n kitorang bertolak dari Desa Petaling at 12.00 tgh hari. Dalam masa sejam, dah sampai PD n misi seterusnya, cari mana lokasi Corus Paradise.. suspen gak takut2 kalau jadi macam last raya... duk Laguna Condo... mengerikan..... rupanya hotel Corus Paradise.. happening gile... sangat menarik lah tempat tu. recommended la, siapa2 yang teragak nak bercuti kat PD, bole lah cari hotel ni.. ongkosnya pun affordable la.. RM188 per night untuk bilik double queen, ocean view..
nikmati pemandangan idah sunset dari bilik je.. hehehehe.. bahaye gak kalau berlegar2 di tepian pantai time2 senja. :)
Holiday ni pun Ammar gak yang over exited.. bayangkan kalau bole, lepas check in terus nak mandi pool.. tak pasal2 demam kang.. dahlah pukul 2.30 tu matahari tengah tegak atas kepala.. nasib baik ayah berjaya gak lah pujuk kasi extend sikit itu time mandi..
selepas makan bekalan from KL, kitorang gi jalan bersiar2 tepi pantai buatan, amik gambar mana2 yang patut..(belum sempat upload lagi) then g pekan PD cari pelampung Aman n cari Teh ais.. huhuhuhu.. alahai... susah lah pulok cari kedai makan...
Tengah2 makan tu, aman dah tak bole control dah.. nak mandi kolam, nak mandi kolam...
so, baliklah kitorang kat hotel.. siap2 n turun mandi pool...
Ammar punya exited, sampai kecut2 lah jari jari comel dia tu... naik2 je merengek2 mintak makanan.. Amman nak makan nasi la, aman rasa perut aman lapar laa... Kesian sungguh.. kelam kabut ayah drive cari kedai makan. nasib baik kedai yang ayah aim tu bukak...
Aman otw tu dah tido dah... makanan dah tersedia atas meja baru Ummi kejut amman makan..
pagi2 buta, aman muntah.. nasib baik tidur ngan Maa'ah... heheheheeh..
ni kes makanan tak hadam lah ni... ... ingatkan dah selamat dari muntah aman... rupanya, dah tido ngan ummi pun dia muntah lagi..
nasi baik ummi tak ikut muntah skali..
ummi dah la semalaman tak bole titon.. adik exited lepas makan ikan kerapu... suspens gak, ingatkan dah nak bersalin.. dah lah baju baby belum kemas apa2 lagi.. hehehehe..
Wokeylah... nanti sambung lak...

~Raya, raya and raya....~


Raya 2009 @ Taman Midah, Cheras...
Selamat hari raya aidil fitri pada semua.. macam tahun2 sebelum ni, kitorang sefamily beraya kat KL aka rumah mak mertua.. (emm... pangkat mak sedara mertua la)
Sebenarnya tahun ni turn raya @ Keningau. tiket pun dah beli... dek kerana dah sarat sgt2 kenalah postpone raya tahun depan lak ngan Adik Ammar skali.. :)
alaa... makcik tak kisah pun coz bulan 11 ni bole balik cuti lama skit.. huhuhuh...
Gambar ni di ambil pagi2 raya selepas sesi bermaaf maafan dengan seisi keluarga.. apo laie... jangan tak tau, Ammar antara yang paling2 exited menyambut raya.. seawal pukul 7.30, ayah belum mandia lagi, dia dah besiap2... mengalahkan orang yang puasa penuh lak...
sehari sebelum raya pun dah lengkap pakai baju melayu, siap samping ngan songkok lagi..
Psst.. lupa nak khabar.. tahun ni theme purple..

Tuesday, July 7, 2009

Aman nak tanya sikit yah...


Betul kata orang, anak ni adalah penghibur duka yang paling mujarab. Dalam pada Umi ngan Ayah banyak masalah problem.. hanya anak yang boleh buat umi ayah gelak.. macam dak aman ni lah.. tiap hari jadi pak lawak umi ngan ayah.. kasih sayang umi ngan ayah 100% untuk aman dan adik2 yang lain.. (insyallah)
Malam tadi contohnya, tengok iklan Yuna nyanyi sambil main gitar. tau apa Aman cakap? "yah, orang pompuan mana bole main gitar kan.. owang pompuan bole masak, basuh ngan jemur je".. kitorang punya gelak... macam nak pecah perut..macam di ajar2 lak aman cakap macam tu..
pas tu tengah buang air pun boleh sembang tu.. tengah poo poo nih... "yah... aman nak tanya jap yah.." "apa dia" jawab ayah yang sabar menanti soalan ni.. dalam laut tu ada kapal..bla bla bla... rupanya dia besembang.. bukannya bertanya... sampai ke sudah soalan dia tergantung..
doa Umi ngan Ayah, mudahan aman membesar sebagai anak soleh, boleh jadi pembimbing adik2 yang lain insyallah.. dan yang paling penting.. umi harap... kasih sayang aman pada umi dan ayah semakin hari semakin menebal.. Amin...

Sunday, June 7, 2009

::Aktiviti hujung Minggu::

::7 June 09::

Hari ni aktiviti hujung minggu x seperti kebiasaan..

lepak rumah dah 2 hari.. sebabnya..ayah topup balik tidur yang x cukup selama dok hutan. 

tulah siapa suruh ada hobi yang memenatkan... Jom kita ramai ramai kasi padan muka ayah... 

padan muka ayah... 

Hari tu join team ayah buat closing or sesi post mortem Gunung Tahan. Best gak.. apa yang

penting... kerjasama.. natara motto ayah ke gunung tahan.. bagi ummi apa yang penting... Kita 

makan dulu... best gilaa... udang galah, ketam..tak yah cite laahh.. belambak2 kat Restoren 

Nelayan Titiwangsa.. 

lagi satu nak share.. kawan2 ayah semua sporting2 dan yang paling sporting n ramah... Tok  

alang lah.. tak kira baru jumpa ke dah lama kenai ke... sama rata je dia sound. mentang2 lah

Minat naik Gunung... free2 ummi kena leter... suami awak ni bagus.. aktiviti sihat yang dia suka. 

jangan halang. daripada dia gi dangdut tinggal anak bini kat umah, baik dia join aktiviti macam ni

Alamak...Aman ni kacau2 ummi.. sampai hilang idea2 ummi yang ada. oklah... kita sambung 

kemudian... chow....

Thursday, June 4, 2009

::Snapshoot::

4 June 2009 @6.45 p.m



Hari ni ada banyak kerja yang perlu disiapkan.. Tapi nampaknya batteri semakin weak..

apo laiee... kerja lain yang bole di buat.. jeng3x.. mengupload gambar lah nampaknya..

Happy yang teramat skg ni... guest why?

Becoz:-


  • My beloved sister dapat sambung blajar. yang paling best... dekat with her twins dan yang paling penting... dowang blajar kat Melaka.. yuhuuu... means, xlah sunyi sgt..

  • Mr. hubby dah balik from Gunung Tahan.. Seksa wooo hubby tiada jadi peneman.. :) kirannya macam kuda patah kaki laa... dok umah sepanjang hari... hantar Ammar school pun naik cab..

  • banyak kerja pending yang dah siap... yuhuuuu....

wokey.... ni antara gambar2 studio yang diambil masa Auntie Long Ammar Konvo... selamat menonton... hehehehe..

Ammar & kereta

Ammar pelik dgn sport rim, ayah baru tukar sport rim dgn member ayah
Masih lagi merenung sport rim

dah puas hati



Kat titiwangsa



Koleksi ferrari ammar-shell punye pun jadi laa



Ammar ni pantang nampak kete..kete kat shopping complex pun jadi...





Wednesday, May 6, 2009

Aksi2 Nakal Ammar

Gambar ni time ziarah makcik Rokiah di Sungai Siput, Perak

Ni pulak tengah tunggu mama jumpa doktor di Hospital Keningau.
Sedih je dak Fathan ni. Macam kena buli.. padahal...sebaliknya.. huhuhu


Aksi paling mencuit hati.. Otomen....firee..


ni tak sure apa cerita.. lagak ngeri... like gengster... hahaha


Wednesday, April 29, 2009

Raya 2008

nyum nyum nyum.. Favourite Aman coco cunch...

Gambar rumah kak Ida, Kampung Jawa Sumbiling Tenom

Gambar Rumah Ustaz Lukman


Aman with Ummi... Commeiiinyaaa ummi aman.. hahahaha


Gambar kenangan di pagi raya.. Fesyen terbaru Koji... baju hijau, seluar merah..yang penting machoooo




Friday, April 24, 2009

Langkawi September 2007

antara gambar kenangan waktu pertama kali menjejakkan kaki ke Pulau Langkawi...






Thursday, April 16, 2009

Ammar yang manja

Tarikh: 15.04.09
Tempat: A15-11

Hari ni Ammar duk umah with umi.. Macam macam keletah Ammar skg ni. Hampir setiap minit Ammar akan jadi pelakon (watak baby). Lucu juga Ammar ni ni. Maybe Ammar lupa yang dia ni pernah jadi baby or belum puas jadi baby. tu yang sekejap2 merangkak macam baby.. lepas tu siap mimik muka yang memang macam baby. guest dia bayangkan baby macam tu.. hahahaha.... satu hari nanti kalau berkesempatan, nak suruh ayah Ammar amik gambar muka baby Ammar. hahahaha... Seperkara lagi, sepanjang MC semalam lebih dari 10 kali Ammar belek album gambar Ammar masa baby... "jom kita tengok gambar aman masa baby2 omi"

Sekarang ni Ammar mula mengenal huruf2 jawi dan juga rumi. Laptop pemberian Nenek tersayang banyak membantu Ammar mengenal huruf2 tu. Best jug kalau hantar Ammar sekolah ni. Kalau sekolah lagilah cepat Ammar pandai baca.. Bila fikir2 balik, nanti Ammar boring pula kalau lama sangat sekolah.. so, sabar2 sajalah dulu. Tunggu lah umur masuk 5 tahun ke.. boleh lah hantar Sekolah..

Untuk pengetahuan, Ammar ni minat betul dengan kereta. Mana2 tempat pun dia akan jadi over exited bila nampak kereta or motor yang hebat... pinjam bahasa Ammar lah ni... wah Ayah, Lancer lah yah, Ayah, Motor hebat lah ayah.. fulammak.... evo lah aya... antara statement yang biasa keluar dari mulut Ammar bila outing n jumpa kereta or Motor kegemaran...

setakat itu lah update Ammar untuk hari ni...

Doktor HUKM yang tak profesional

Tarikh : 15.04.2009
Tempat: HUKM

Ntah kenapa hari ni Ummi Ammar sakit perut yang amat.. meleleh2 air mata wanita ini. Kesian Ammar, dia pun turut serta dalam aktiviti menumpahkan air mata.. pandai dia pujuk umi.. umi, dah lah tu... sikit je lah... ayah mandi tu.. siap panggil2 ayah lagi. Bila ayah selesai mandi, Ammar panggil, ayah.... umi ni sakit perut...
time tu pukul 6 pagi.. memang sakit yang amat. Umi ni pregnent 13 weeks. tidak dapat dipastikan sakit itu disebabkan apa. Mula lah Umi fikir yang bukan2.. takut jadi apa2 kat baby. sebab tu lah yang ajak ayah ammar ke HUKM.
Nak dijadikan cerita, sedihnya.... Dengan menahan kesakitan, doc pula langsung tiada rasa hormat or kesian dekat patient. dengan lancangnya dan angkuhnya, awak buang masa saya je. saya ada banyak lagi patient inlabour kat luar yang menunggu. Sini emergency dik ooii.... lain kali kalau sakit sikit2 macam ni tak payah datang sini. pegi cari klinik swasta. kenapa awak tak pegi Pusrawi je. awak bukannya nak buat check up kat sini pun lepas ni. Umi tengok doc tu macam dah kecik je.. mulut memang bisa. sekali umi sound, doktor kalau saya tak sakit, saya tak datang hospital ni. sakit awal pagi mana ada klinik swasta bukak. dulu saya ada history keluar darah tak pegi hospital. tau2 doktor pusrawi check, heart beep baby dah week. saya tak nak kejadian yang sama berulang.
terus diam doc tu. dia ingat dia bagus sangat lah tu.. blajar dulu pun guna duit cukai rakyat.. ada hati nak menyombong. sedar sikit awak tu doktor je... bukan nya PM ke yang sibuk sangat. sakit hati sangat umi check up kat Pusrawi kenapa..
ingat skit Doktor Wan Masliza, dunia ni kecik je.. doktor pun ada masa akan susah jugak.. saya doakan DOKTOR WAN MASLIZA akan ditimpa mushibah yang lagi teruk.. aminn....doa orang yang teraniaya biasanya akan termakbul..

Tuesday, April 14, 2009

Jejak Tanah

Tang ni paling best.. makan time.. nilah makanan untuk adik Ammar
3 hari lepas ni barulah Ammar boleh jalan2 kat tanah.. horreyy

Sesudah selesai, manja time. mengadu kat atok lak

Finally.... Selesai sudah, kemain lagi sedih Ammar


3rd step



2nd step, kat ayah pulak




First step

Ayah Ammar ni Rawa, kiranya sebangsa dengan Ustaz Aqil Hayy tu lah. Rawa ni ada satu adat di mana, anak yang belum cecah umur setahun dilarang sama sekali untuk jejak or terkena tanah, bunga dan yang sewaktu dengannya. Umi pun tidak lah tahu sangat dengan adat ni. cuma setakat yang umi tahu, Ammar tidak boleh dijejakkan ke tanah sebelum upacara ini diadakan.
Jejak tanah ini dibuat di kediaman Makcik (apa aaa nama dia) kat Ampang Campuran. Kalau nak buat upacara ini, kenalah inform awal untuk mengelak daripada kepadatan jadual makcik ni. Lepas tu kena bayar lebih kurang RM100.00. baju kuning tu Aten Ammar yang buatkan... thanks Aten..Menurut kata Ayah Ammar, zaman dulu upacara ini disambut dengan meriah. bak kata orang, sambutan semeriah majlis nikah. hehehehe... tapi ni pun dah kira meriah ni. Jangan tak tau, siap ada gong tau..
Selepas selesai semua step2 di atas, Ammar kena lah berpantang lagi 3 hari baru boleh bebas berjalan kesana kemari. Bestnyaaa.... time ni lah rasa macam x sabar2 tengok Ammar berlari... lepas habis pantang terus bawak Ammar jogging kat Dataran... hehehehe Malam2 lak tu..


Monday, April 13, 2009

Baby Ammar

Gambar ni diambil ketika Kawan2 daripada SKMM datang Visit Ammar. Ingat lagi masa tu Kak Ainon, Kak Zarina dan Kak Gee datang bawak hadiah.. tak boleh bayang masa tu tengah kelam kabut dengan tak mandi lagi, makanan or minuman pun langsung habis licin.. kesian diorang datang tak dapat hidang apa2... haaa... sebelum terlupa time ni diorang bawak hadiah rocking chair untuk Ammar Idlan... ada lagi dalam simpanan... nanti adik Ammar boleh lah guna..insyallah...

1st birthday adik Ammar Hafizi..


ni sebenarnya Ammar lain.. Ammar Hafizi, anak kepada kawan ayah Ammar Idlan.. Yang tinggi n macho tu lah sebenarnya Ammar Idlan..

1st Day Blog..

Hari ni first day nak berjinak2 dengan blog. Insyallah lepas ni boleh lah update blog hari hari..
untuk tatapan anda semua...